9 voordelen voor de gezondheid van bloemkool

Bloemkool is een niet-zetmeelrijke, kruisbloemige groenten verpakt met veel gezonde voedingsstoffen en antioxidanten. Het heeft geen vet en het is een bloem-groente die je absoluut moet opnemen in uw normale dieet. Maar zorg ervoor dat je niet koken voor meer dan 5 minuten, als overkoken zal de voedingswaarde te verminderen.

9 voordelen voor de gezondheid van bloemkool

Laten we nu eens kennismaken met een aantal van de meest significante voordelen voor de gezondheid van de bloemkool.

1. Bloemkool heeft grote antioxiderende eigenschappen

Deze smakelijke bloem-groente is een rijke bron van vitamine C en mangaan, die beide krachtige antioxidanten, essentieel voor onze algehele gezondheid. Een kopje rauwe bloemkool heeft 54,93 mg vitamine C, terwijl de aanbevolen dagelijkse inname is 75 mg voor vrouwen en 90 mg voor mannen! Het heeft ook 0,34 mg mangaan per kopje.

Maar naast vitamine C en mangaan, bloemkool bevat ook andere belangrijke antioxidant fytonutriënten, zoals beta-caroteen, beta-cryptoxanthine, caffeïnezuur, kaneelzuur, ferulinezuur, quercetine, rutine en kaempferol.

Al deze verbindingen werken samen om het lichaam te beschermen tegen vrije radicalen en het risico van ziekten veroorzaakt door oxidatieve stress, zoals kanker, cardiovasculaire aandoeningen en verschillende infecties. Ze zijn ook van belang in het vertragen van het verouderingsproces.

2. Bevat anti-inflammatoire verbindingen

Een ander groot voordeel voor de gezondheid van de bloemkool ligt in de grote hoeveelheid omega-3 vetzuren en vitamine K, die zijn bekend om hun anti-inflammatoire eigenschappen. Een kopje gekookte bloemkool bevat zoveel 0,21 g omega-3 vetzuren en 11,17 mcg vitamine K.

Regelmatige consumptie van bloemkool kan dus voorkomen ontstekingsziekten, zoals artritis, obesitas, diabetes mellitus, colitis ulcerosa en sommige darmaandoeningen.

3. Bloemkool is een uitstekende detoxifier

Bloemkool bevat fytonutriënten genaamd glucosinolaten, die zwavelhoudende verbindingen. Ze geven bloemkool zijn penetrante geur en smaak en ze helpen ons lichaam te ontdoen van giftige stoffen en kankerverwekkende stoffen. Na broccoli, bloemkool heeft de tweede hoogste gehalte aan glucosinates.

Wanneer gekauwd, glucosinolaten breken in hun actieve vorm, die bekend staat als sulforafaan, dat is wat vervolgens triggers en activeert de lever detoxificatie-enzymen.

Het eten van bloemkool kan helpen voorkomen dat verschillende vormen van kanker en reinigt ons lichaam van gifstoffen.

4. Beschermt tegen hart-en vaatziekten

Omdat het anti-oxidant en anti-inflammatoire, kan bloemkool helpen voorkomen hart-en vaatziekten op vele manieren. Het heeft ook allicine, die het risico op beroerte en vele cardiovasculaire aandoeningen vermindert.

5. Helpt de spijsvertering

Hoge hoeveelheden voedingsvezels - ongeveer 3.35 per kopje - maak bloemkool een uitstekende spijsvertering ondersteunen.

Voedingsvezels is erg belangrijk, omdat het helpt het reinigen van de spijsvertering, waardoor de ontlasting bewegen door de darmen gemakkelijker.

Naast voedingsvezels, bloemkool bevat ook een zwavelhoudende verbinding bekend als glucoraphanin (een soort glucosinate). Deze fytonutriënten voorkomt overmatige groei van de bacterie helicobacter pylori in de maag, verantwoordelijk zijn voor bepaalde voorschriften zoals kanker en zweren.

6. Bloemkool is een goede bron van kalium

Kalium is een belangrijk mineraal, omdat het onderhoudt de normale lichaamsfuncties en een goede hydratatie en helpt tegen de bloeddrukverhogende effecten van natrium.

7. Bevordert gewichtsverlies

Naast het feit dat zeer gezond, bloemkool is ook zeer laag in calorieën, en het heeft geen cholesterol en geen verzadigde vetten. 1 kopje bloemkool bevat slechts 28.52 calorieën.

8. Bloemkool en de gezonde zwangerschap

Dit is een ander groot voordeel voor de gezondheid van de bloemkool. Het heeft een goede hoeveelheid foliumzuur, een B-vitamine die neurale buisdefecten voorkomt in de baby.

9. Preventie van kanker

Bloemkool bevat verbindingen zoals sulforafaan en indool-3-carbinol, die anti kanker eigenschappen. Ze zijn gevonden om het risico van prostaat-, borst-, baarmoederhals-, colon-, borst-en eierstokkanker verminderen.

Een Canadese studie heeft aangetoond dat de consumptie van ½ kop bloemkool per dag het risico van prostaatkanker verlaagd met 52%.

Klaar om jezelf te proppen met bloemkool? Laat het ons weten in de comments of we hebben gemist een van de voordelen!

Onze selectie