Bijwerkingen van het nemen van probiotica

Probiotica worden beschouwd als zeer veilig voedingssupplementen met vele gunstige gezondheidseffecten. Echter, wanneer genomen in grote hoeveelheden en in zeer hoge concentratie, en met name door kinderen, ouderen, zwangere vrouwen of mensen met een aangetast immuunsysteem, kunnen zij een enkele ongewenste effecten.

Bijwerkingen van het nemen van probiotica

Lees hieronder voor meer informatie over de belangrijkste bijwerkingen van het nemen van probiotica en als u twijfels hebt over uw medische conditie hebt, altijd uw arts te raadplegen alvorens hen.

Als ze in grote hoeveelheden probiotica kan infecties veroorzaken

Overmatige hoeveelheid levende bacteriën in probiotische supplementen kan een ten dele koloniseren de darmflora, waardoor hoofdpijn en infecties, die moeten worden behandeld met antibiotica of andere geneesmiddelen. Dit kan van bijzonder belang zijn voor mensen met een ernstig verzwakt immuunsysteem, evenals pasgeborenen en ouderen.

Hieronder zijn enkele van de meest voorkomende infecties die probiotica uiteindelijk kunnen leiden.

  • Schimmelinfecties - Er een paar meldingen van ernstige schimmelinfecties die zich hebben voorgedaan na het gebruik van probiotica zijn geweest. Echter, deze infecties meestal betrokken mensen met een gecompromitteerd immuunsysteem.
  • Gastrointestinale infecties - Deze infecties meestal vallen personen die reeds een zwak immuunsysteem als een gevolg van een ziekte, en die derhalve een grotere kans op het ontwikkelen van intestinale aandoeningen en infecties na het nemen van probiotica.
    Symptomen van darminfecties kunnen zijn opgeblazen buik, koorts, huiduitslag, diarree, enz.
  • Bacteriële endocarditis - Een paar gevallen van bacteriële endocarditis (infectie van de binnenbekleding van de hartkamers en kleppen) zijn gemeld na het gebruik van probiotica.

Probiotica kunnen in sommige gevallen meer dan het stimuleren van het immuunsysteem

Hoge doses en hoge concentraties van probiotica in sommige gevallen veranderingen van metabole processen en auto-immuunreacties van het lichaam.

Probiotica bevatten levende organismen die de darmflora verandert, vooral wanneer het lichaam fouten hen onvriendelijk besmettelijke bacteriën. Dit gebeurt vaak bij mensen met auto-immuunziekten of met een overactieve en overaggressive immuunsysteem, die op binnendringende organismen niet aantast, maar ook het lichaam zelf.

Met dit in gedachten, immuno-gecompromitteerde mensen moeten heel voorzichtig zijn bij het nemen van probiotica, voor in deze gevallen probiotica kan dan het stimuleren van het immuunsysteem, veroorzaken ongezonde metabolische activiteiten en leiden tot ernstige gezondheidsproblemen.

Spijsverteringsproblemen veroorzaakt door probiotica

Bijwerkingen van probiotica bij gezonde mensen zijn zeer zeldzaam, maar als ze zich voordoen, worden ze meestal geassocieerd met spijsverteringsproblemen.

In het algemeen zal probiotica zeer gunstig en positieve effecten op de darmflora hebben, vooral als het gaat om de behandeling van verschillende gastro-intestinale stoornissen. Indien deze effecten lijken ongemakkelijk, onaangenaam of potentieel schadelijke, de dosering en het gebruik van probiotica worden verminderd of gestopt.

In de meeste gevallen maag bijwerkingen van probiotica worden veroorzaakt door de biologische aanpassing van levende bacteriën in het lichaam darmflora of grote hoeveelheden van deze bacteriën en ze zijn mild en tijdelijk.

Echter, deze bijwerkingen zijn gastro-intestinale ongemakken in de vorm van winderigheid, buikpijn, constipatie of diarree. Sommige mensen kunnen zelfs ervaren metabole veranderingen, zoals de slechte opname van voedsel voedingsstoffen, gewichtstoename of gewichtsverlies.

Heeft u ervaring een van de bovengenoemde bijwerkingen van het nemen van probiotica? Laat het ons weten en laat een reactie hieronder. Het kan helpen andere lezers die ervaren soortgelijke reacties.

Onze selectie