Wat betekent het als je tepels pijn

Pijnlijke tepels kan optreden bij veel vrouwen op verschillende momenten van hun leven, ongeacht welke leeftijd ze zijn. Zij kunnen verschillende oorzaken, zoals puberteit, PMS, menstruatie, post-ovulatie, zwangerschap, borstvoeding of menopauze.

Hoewel pijnlijke tepels zijn een vrij veel voorkomend probleem, en meestal geen voorwerp van zorg, kunnen ze soms symptomen zijn van meer ernstige gezondheidsproblemen. Als u een tepel, vergezeld van een meer ernstige en langdurige tepel pijn en koorts, raadpleeg dan uw arts om uit te vinden van de oorzaak.

Hieronder zijn enkele van de meest voorkomende redenen waarom uw tepels kan pijn doen.

Ontwikkeling en puberteit borst

Ontwikkeling van de borst is een van de eerste tekenen van de puberteit, dat is de tijd van groei en grote hormonale veranderingen in het lichaam van het meisje. De borstklieren en vetweefsel beginnen te groeien en de tepels gaan uitzetten en zwellen. Deze hormonale en lichamelijke veranderingen kunnen borsten en tepels leiden tot zeer gevoelig en pijnlijk worden. Bij de eerste menstruatie optreden, kan de pijn zelfs toenemen.

Ovulatie

Eisprong gebeurt meestal in het midden van een vrouw menstruele cyclus, maar het kan variëren van vrouw tot vrouw. Veel vrouwen ervaren borst en tepel pijn voor, tijdens en na de ovulatie, te wijten aan verhoogde niveaus van oestrogeen en progesteron hormonen.

1. Tijdens de ovulatie, begint het lichaam om zichzelf voor te bereiden op mogelijke zwangerschap door de uitbreiding van de melkklieren (klieren die melk produceren), en dit kan de borst en tepel tederheid en pijn veroorzaken.

2. De verhoging van de post-ovulatie progesteron hormoon zorgt ervoor dat in plaats daarvan het vasthouden van water in het lichaam. De belangrijkste reden hiervoor is om de uterus voor mogelijke conceptie en zwangerschap en klaar te maken om de embryo gastheer. In deze periode de baarmoeder, in feite, wordt vol water en voedsel. Helaas wordt het water ook behouden in het borstweefsel, waardoor ze uit te rekken en pijn. Dit is de reden tepels worden pijnlijk en pijnlijk.

Zwangerschap

Tijdens de zwangerschap, oestrogeen en progesteron niveaus blijven toenemen en dit veroorzaakt ook borsten en tepels te meer gevoelig en pijnlijk geworden.

In feite, een hoog niveau van oestrogeen oorzaak borstvergroting door het verhogen van de hoeveelheid borstweefsel, terwijl hoge progesteron niveaus make borsten te vullen met water. Al deze veranderingen helpen borsten voor te bereiden op het geven van borstvoeding.

Premenstrueel syndroom (PMS)

Oestrogeen dominantie en progesteron deficiëntie zijn de belangrijkste oorzaken van borst en tepel pijn tijdens de PMS. In deze periode, de progesteron in je lichaam zijn niet hoog genoeg om de oestrogeen hormonen in evenwicht, en dit kan leiden tot veel lichamelijke en psychische aandoeningen.

Verhoogde niveaus van oestrogeen, in feite, verantwoordelijk voor veel PMS-symptomen zoals stemmingswisselingen, opgeblazen gevoel, krampen, hoofdpijn, en de borst en tepel tederheid.

Menopauze syndroom

De menopauze syndroom wordt veroorzaakt door wild fluctuerende hormoonspiegels, wat kan leiden tot vele fysieke en psychische aandoeningen zoals borsten, onregelmatige menstruatie, opvliegers, hoofdpijn, gewichtstoename, opgeblazen gevoel, stemmingswisselingen, etc.

Menopauze treedt op wanneer de vrouw permanent stopt met menstrueren en ovuleren. In deze periode van haar leven, zeer weinig hoeveelheid progesteron in het lichaam, terwijl het teveel aan oestrogeen is heel gewoon. Dit kan heel pijnlijk zijn borst en vreselijk pijnlijke tepels veroorzaken.

Echter, zullen enorme veranderingen die optreden in de vrouw 'lichaam tijdens de menopauze later ook leiden tot een significante daling van de oestrogeenspiegel, waardoor andere fysieke en mentale stress die na verloop van tijd zal verdwijnen.

Andere factoren die kunnen leiden tot uw tepels te kwetsen

  • Jogger's tepel:

Voortdurende beweging van borsten, en de wrijving van stof tegen de nippels ook droogheid en pijnlijke tepels veroorzaken. Je moet altijd dragen beha's met goede ondersteuning!

  • Borstvoeding
  • Vetzuren onbalans:

Een onbalans van vetzuren in cellen kan leiden tot borstweefsel gevoeligheid en veroorzaken pijn in de borst. In feite, kunnen vetzuren onevenwichtigheden grote invloed hormonale niveaus in uw lichaam, dat op zijn beurt kan een aanzienlijke verhoging borsten.

  • Medicijnen (contraceptiva, hormoonvervangende medicijnen, en bepaalde antidepressiva)
  • Pijn in het hart en de borst
  • Spanning

Meer ernstige oorzaken:

Meer ernstige oorzaken van de tepel pijn omvatten specifieke gezondheidsproblemen zoals bepaalde ontstekingen en infecties, en in meer ernstige gevallen zelfs de ziekte van Paget en kanker.

Ziekte van Paget van de borst, ook bekend als de ziekte van Paget van de tepel, een zeldzame vorm van borstkanker die wordt gekenmerkt door pijn, roodheid, pijn en jeuk van de tepels en de omgeving. Het wordt vaak geassocieerd met een onderliggende borstkanker en beïnvloedt zelden alleen de tepel. Het is een vrij zeldzame ziekte, maar als je toch last heeft van de hierboven genoemde symptomen, moet u onmiddellijk uw arts te raadplegen.

Hopelijk dit bericht je geholpen heeft leren een beetje meer over mogelijke oorzaken van borst en tepel pijn, evenals begrijpen dat het een heel gebruikelijk en normaal probleem bij veel vrouwen. In de meeste gevallen, het is echt geen reden tot paniek. Als u gedachten of zorgen te delen, laat het ons weten in het commentaar hieronder.

Onze selectie