Fascinerende vrouwen: marie curie

"Marie Curie is, van alle gevierde wezens, is de enige die roem niet beschadigd." Albert Einstein

Fascinerende vrouwen: marie curie

"Deze kleine vrouw met haar decigram van radium draaide de wereld op zijn kop, voor altijd veranderen de manier waarop we kijken naar, begrijpen, en het gebruik van onze omgeving." - Mollie Keller

Marie Curie is een van de meest beroemde vrouwelijke wetenschappers van de moderne tijd, die erin slaagde om zichzelf op te leggen aan de door mannen gedomineerde wereld van de wetenschap. Pionier in het onderzoek naar radioactiviteit, de koningin van de moderne wetenschap, de eerste vrouw om les te geven aan de Sorbonne in Parijs en de eerste vrouw te worden beloond met een Nobelprijs, Madame Curie heeft een rol-model die heeft inspireerde talloze andere vrouwen worden hun passies.

Haar werk is niet alleen uitgeoefend sterke invloed op de ontwikkeling van de moderne wetenschap, maar het is ook de deur geopend naar een nieuw tijdperk in medisch onderzoek en therapie.

Wetenschappelijke prestaties en het werk van Marie Curie

Na ontdekten Franse natuurkundige Antoine Becquerel in 1896 dat uranium uitgezonden een mysterieuze bron van energie die getroffen fotografisch papier op dezelfde manier als licht, heeft Marie Curie besloten om meer wetenschappelijk onderzoek op dit gebied.

In 1898, met de hulp van haar man Pierre, Marie Curie vond dat de intensiteit van de straling was in verhouding staan ​​tot de hoeveelheid uranium. De straling werd daarom uit het uranium atomen.

De Curies noemde dit effect radioactiviteit. Ze ontdekten drie soorten straling en riep hen alfa, bèta en gamma.

In juli 1898, de Curie ontdekte een nieuw radioactief element, dat zij gewonnen uit pekblende ook wel uraninite, dat een rijke minerale uranium. Ze noemden het polonium naar Marie's thuisland, Polen.

In december 1898, de Curies gewonnen een veel radioactief materiaal uit de pekblende, die ze de naam radium om zijn intense radioactiviteit.

Om hun ontdekkingen te bewijzen, de curries lang geworsteld om radium te isoleren in zijn zuivere metallische toestand.

In 1902 Marie Curie in geslaagd om een ​​tiende van een gram zuiver radium chloride scheiden van 1 ton pekblende.

In 1910 slaagde Marie in het isoleren van zuivere radium metal.

Ondanks het feit dat een van de grootste natuurkundigen van alle tijden wiens werk opgericht het gebruik van radiotherapie voor kanker en lupus, Marie Curie was uiterst bescheiden over haar wetenschappelijke prestaties, en altijd op gewezen dat zij behoorden tot de wetenschap, en niet aan haar.

Nobelprijzen

Marie Curie was de enige vrouw die de Nobelprijs te winnen in twee verschillende gebieden.

In 1903 Marie Curie, haar man Pierre, en Henry Becquerel won de Nobelprijs voor de Natuurkunde en deelde het met een andere natuurkundige Antoine Henri.

In 1911 ontving Marie Curie haar tweede Nobelprijs voor Chemie, deze keer volledig op haar eigen.

Korte biografie

Korte Biografie (via www.clccharter.org)

Marie Curie werd geboren Marya Sklodowska op 7 november 1867 in Warschau, Polen. Zij was de dochter van een middelbare-schoolleraar en de jongste van vijf kinderen. Ze had 1 oudere broer en 3 oudere zussen.

Ze ging naar Parijs in 1891 om te studeren aan de Sorbonne, waar ze verkregen Licenciateships in de natuurkunde en de Mathematical Sciences.

In 1894 ontmoette ze Pierre Curie, professor in de School of Physics, en in 1895 trouwden ze.

Marie en Pierre hadden twee dochters - Marie en Eva. De oudste Irene was een natuurkundige, winnaar van een Nobelprijs samen met haar man Frederic Joliot voor hun werk aan de synthese van radioactieve stoffen, en Eva was een vermaarde pianist, journalist en diplomaat.

Leven Pierre's eindigde in 1906 toen hij per ongeluk werd gedood door een paardenkoets. Na zijn dood, werd Marie zijn stoel aangeboden aan de Sorbonne als hoogleraar Algemene fysica, en ze accepteerde. Twee jaar later werd ze verkozen tot gewoon hoogleraar, en werd de eerste vrouw die deze post te houden.

Onderzoek van de Curie's op radioactiviteit was cruciaal in de ontwikkeling van x-stralen in de chirurgie en dit leidde tot de opening van verschillende radium instituten in Frankrijk en Polen net voor de Eerste Wereldoorlog I. In 1914 het Internationale Rode Kruis noemde haar hoofd van haar radiologische dienst en zij en haar collega's gehouden opleidingen voor medische verplegers en artsen om hen te leren hoe ze de nieuwe techniek te gebruiken.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog, Irene Joliot-Curie bijgestaan ​​haar moeder bij het opzetten van mobiele x ray machines, die zij persoonlijk reed naar de frontlinies om gewonde soldaten te helpen. Deze draagbare X-ray units stonden bekend als petite Curies, of weinig Curies.

In 1932 richtte Marie Curie het Radium Instituut in Warschau, Polen. Na de Tweede Wereldoorlog, werd de naam veranderd in "Maria Skłodowska-Curie Instituut voor Oncologie" en het is nu de belangrijkste kankeronderzoek en behandeling centrum in Polen.

Marie is overleden op 4 juli 1934 aan leukemie veroorzaakt door de overmatige blootstelling aan radioactieve stoffen door haar leven. Ze is over de eerste bekende slachtoffer van deze.

Toen Marie Curie in haar latere jaren werd gevraagd of ze zou gaan om een verhaal over haar leven te schrijven, antwoordde ze, verbaasd: "Het zal niet veel van een boek Het is zo'n saai, simpel verhaaltje Ik ben geboren in.. Warschau van een familie van leraren. Ik trouwde Pierre Curie en had twee kinderen. Ik heb mijn werk in Frankrijk gedaan. "

Interessante feiten over marie curie

Marie Curie is de eerste vrouw die bekroond met een Ph.D. in onderzoek wetenschap in Europa, de eerste vrouwelijke hoogleraar aan de Sorbonne, en de eerste persoon die twee Nobelprijzen te winnen of te delen.

In 1911 werd Marie Curie de toegang geweigerd tot de Franse Academie van Wetenschappen door een stem. Ze was een vrouw, ze Pools was, en er zijn ook valse geruchten dat ze joods was. Emile Hilaire amagat, die een Academy lid was, zei de stem, "Vrouwen kunnen geen deel uitmaken van het Institut de France". Marie Curie weigerde om haar naam opnieuw ter benoeming en ze niet toestaan ​​dat de Academie voor een van haar werk te publiceren voor een decennium.

Marie Curie, een van de grootste wetenschappers van de wereld stierf op 66-jarige leeftijd, zonder ooit te hebben stemrecht hadden.

De notebooks Marie Curie gebruikt nog zo radioactief en ze niet veilig worden gehanteerd.

De eenheid voor de stralingsdosis - Curie (symbool Ci) is vernoemd naar haar en haar man.

Gefascineerd door de gloed van radioactief materiaal, Marie Curie uitgevoerd flessen van polonium en radium in de zak van haar jas om te laten zien hoe ze gloeiden. "Een van onze vreugde was om te gaan in onze werkplaats in de nacht, we vervolgens waargenomen aan alle kanten het zwakjes lichtgevende silhouetten van de flessen van capsules met onze producten. Het was echt een mooi gezicht en een altijd nieuw voor ons. De gloeiende buizen leek flauw, kerstverlichting. "

Op 16-jarige leeftijd won ze een gouden medaille na de voltooiing van zijn middelbare studies aan het Russische Lycee.

Marie Curie heeft 15 gouden medaille awards, 19 graden, en vele andere belangrijke onderscheidingen uit de hele wereld ontvangen.

Marie curie beroemde citaten

"Men ziet nooit wat er is gedaan, men kan alleen zien wat er nog gedaan moet worden."

"Het leven is niet makkelijk voor elk van ons. Maar hoe zit dat? We moeten doorzettingsvermogen hebben en vooral vertrouwen in onszelf. We moeten geloven dat we begaafd zijn voor iets en dat dit ding moet worden bereikt."

"Niets in het leven is te vrezen, het is alleen te begrijpen. Nu is het tijd om meer te begrijpen, zodat er minder te vrezen."

"Wees minder nieuwsgierig naar mensen en meer nieuwsgierig naar ideeën."

"Ik heb geleerd dat de weg van de vooruitgang was noch snel noch eenvoudig.

"We moeten niet vergeten dat toen radium ontdekt werd niemand wist dat het nuttig in ziekenhuizen zou blijken. Het werk was een van de zuivere wetenschap. En dit is een bewijs dat wetenschappelijk onderzoek niet moet worden beschouwd vanuit het oogpunt van het directe nut ervan. Het moet gebeuren voor zichzelf, voor de schoonheid van de wetenschap, en dan is er altijd de kans dat een wetenschappelijke ontdekking kan worden zoals het radium, een voordeel voor de mensheid. "

"Ik ben een van degenen die denken zoals Nobel, zal dat de mensheid trekken meer goed dan kwaad van nieuwe ontdekkingen."

"Je kunt niet hopen op een betere wereld te bouwen zonder verbetering van de individuen. Daartoe ieder van ons moet werken voor onze eigen verbetering en, tegelijkertijd, een algemene verantwoordelijkheid delen voor de hele mensheid, onze bijzondere plicht zijn om die hulp aan wie we denken dat we kunnen zeer nuttig zijn. "

"Mijn hele leven door, de nieuwe gezichten van de natuur maakte me verheugen als een kind."

"Een wetenschapper in zijn laboratorium is niet louter een technicus: hij is ook een kind confronterende natuurverschijnselen die indruk op hem maken, alsof zij waren sprookjes."

"De mensheid heeft praktische mannen, die het meeste uit hun werk krijgen, en, niet te vergeten het algemeen belang, bescherming van hun eigen belangen. Maar de mensheid moet ook dromers, voor wie de belangeloze ontwikkeling van een onderneming is zo boeiend dat het onmogelijk wordt hen om hun zorg om hun eigen materiaal winst. wijden Zonder twijfel hebben deze dromers niet verdienen rijkdom, omdat ze niet verlangen. Toch moet een goed georganiseerde samenleving te verzekeren voor deze werknemers de efficiënte manier van het vervullen van hun taak, in een leven bevrijd van materiële verzorging en vrij gewijd aan het onderzoek. "

"Ik heb geen jurk, behalve degene die ik draag elke dag. Als je gaat om vriendelijk genoeg om me een te geven, laat het zijn praktisch en donker, zodat ik het op kan zetten daarna naar het laboratorium te zijn."

"In de wetenschap, moeten we geïnteresseerd in dingen, niet in mensen."

"Er zijn sadistische wetenschappers die haast op jacht naar fouten in plaats van de oprichting van de waarheid."

"Immers, de wetenschap is in wezen internationaal, en het is alleen door het ontbreken van de historische betekenis dat de nationale eigenschappen zijn toegeschreven aan het."

"Wanneer men bestudeert sterk radioactieve stoffen bijzondere voorzorgsmaatregelen moeten worden genomen. Stof, de lucht van de kamer, en de kleding, alles geworden radioactief."

"Ik heb vaak in twijfel getrokken, vooral door vrouwen, van hoe ik het gezinsleven kon verzoenen met een wetenschappelijke carrière. Nou, het is niet makkelijk geweest."

"Ik behoor tot degenen die denken dat de wetenschap heeft grote schoonheid Een wetenschapper in zijn laboratorium is niet alleen een technicus:. Hij is ook een kind geplaatst voor natuurverschijnselen die indruk op hem als een sprookje."

Onze selectie