Een afscheid van liz citroen en alle tv-heldinnen

Met het laatste seizoen van 30 Rock starten dit najaar, zo veel als we Alec Baldwins deadpan Jack Donneghy spitsvondigheden, Jennas asociale driftbuien en Tracy Morgans algemene Tracy Morgan-ness zal missen, is de tv heldin achter de dikke zwarte montuur dat zal verlaten een Liz Lemon vormige gat in de televisie tijdgeest die primetime een harde tijd op te vullen zal hebben.

Een afscheid van liz citroen en alle tv-heldinnen

Televisie heldinnen hebben lang gediend als verkooppunten voor de vrouwelijke strijd om werk, gezin en alles wat evenwicht in tussen. Met comedy, openhartigheid en het hart, deze fictieve personages gaven vrouwen iemand te betreffen. De gemeenschappelijke vrouwelijke archetypen in tv was altijd simpel geweest: echtgenotes en moeders catering aan hun echtgenoten en huishoudens. Het was pas in de jaren 1970 dat de dichotomie begon een rol te spelen. Leiden vrouwelijke personages plotseling grotere strijd dan roosteren kip en schoonmaken keukens. Moderne vrouwen nodig vertegenwoordiging, en nog belangrijker, een kans om humor te vinden in het dagelijks leven.

Mary tyler moore

Mary Tyler Moore (via www.whogottherole.com)

Misschien kunnen we echt konden maken na alles. Immers, deed wat vrouw niet wil haar hoed te gooien in de lucht met een glimlach?

The Mary Tyler Moore Show hit schermen in 1970. Geschreven door James L. Brooks, Mary werd een van de meest geliefde en progressieve vrouwelijke personages in de televisiegeschiedenis en baande de weg voor de werkende vrouw. Zelfs Oprah werd geïnspireerd door de grote MTM. In de clip hieronder vindt u bijna krankzinnige fan-schip Oprah's te zien, als ze gaat in haar "lelijke cry" bij het ​​zien van Maria en zelfs films haar eigen (een beetje psycho) draai aan de opening intro.

Murphy brown

De 80 bracht ons de politiek geladen, sardonische en no-nonsense Murphy Brown. Een tv-nieuws anker, zowel gevreesd en vereerd door collega's, die ondanks haar droog en betuttelend levering, werd had een groot hart. Brown, die de show vers uit een rehab faciliteit begon, was een komische karakter herstellen van een defect. Door het laatste seizoen van de serie Murphy had gekozen om een ​​alleenstaande moeder te worden. Dit bleek controversieel, zelfs het uitvoeren van de presidentsverkiezingen toen Dan Quayle sprak, zeggende: een reeks van dingen te dom om hier en nu citeer. Murphy Brown niet bij zitten en de schrijvers van de show prikte terug op lucht. Dit was televisiegeschiedenis, de eerste on air smack neer tussen een fictief personage en politicus. PS. Murphy won.

Roseanne

Roseanne (via www.fanpop.com)

Roseanne werd een van de meest maatschappelijk relevante televisie personages van onze tijd. In hetzelfde halfuur lang aflevering, kon ze leveren hilarische bijten lijnen een minuut, maar ook te maken met zaken als mishandeling, homoseksualiteit en de strijd van de arbeidersklasse de volgende. Een gezin met grote idealen gehuisvest in het kleine stadje Lanford, Illinois, de Conners begonnen met bedrijven, geconfronteerd met afscherming en bracht arbeidersklasse kwesties aan de tv die nog nooit had gezien in natuurlijk licht.

Een fabrieksarbeider, diner eigenaar, serveerster en mam, dit onconventionele sjabloon voor een tv-heldin is ontwikkeld door een vrouw in een a-typische pakket, een komiek die het gezicht van de primetime landschap veranderd met een gelijke dosis realisme en kracht. Vechten ongelijkheid, vechten voor het feminisme en verbrijzelen taboes, Rosie verbrijzelde blue-collar stereotypen en uitgeleefd in hen ook, rijdend op een fijne lijn en een nog fijnere demografische.

Hoewel het in theorie een personage als dit leek een risico, het publiek stroomden naar kijken naar de Connors, een familie net zoals die van hen, of rijk, arm, of middenklasse, kon niemand de menselijke verbinding Roseanne gebracht naar de tafel te ontsnappen, en geserveerd met stoofvlees. Terwijl werkende moeders politiek werden gedemoniseerd, we geworteld voor Roseanne Connor om door te trekken voor haar familie. Ze vertegenwoordigde meer vrouwen dan juni Cleaver. Ze hield een mop, maakte een ovenschotel en zet haar kinderen naar bed, al na het klokken uit haar doodlopende baan. Maar nog belangrijker, Roseanne voor stond, en vaak stampte voor, wat zij geloofde inch

Ally McBeal

Ally McBeal (via www.fanpop.com)

Ally McBeal maakte de cover van Time magazine. Het was te wijten in feite, om haar korte rokjes, geslacht gedreven hallucinaties, liefde driehoeken en voortdurende uitbarstingen. Dus, ze was niet zo eigenwijs als Roseanne Connor, dus ze sexed de rechtszaal en hing in een unisex badkamer. Alle soorten vrouwen moeten hier rechts laten vertegenwoordigen? Velen noemden McBeal een seksistische representatie van de moderne vrouw. Zij het niet eens met de manier waarop ze begeerde mannen, haar constante aanbod van emotie en gevoel.

Maar deze rants leek plausibel in een wereld waar, laten we eerlijk zijn, vrouwen begeren mannen, vrouwen hebben emoties en gevoelens vaak in het spel komen. Ally vertegenwoordigde een nieuwe golf van stiletto feminisme, waar je niet moet handelen als een man te worden gemachtigd. Vrouwen kunnen hun seksualiteit hebben, hun gevoelens niet onderdrukken en nog steeds een klus te klaren in een minirok. Verhoging van meer controverse dan het zou moeten hebben, dit alleen in geslaagd om de nieuwsgierigheid te verhogen van het publiek, het stimuleren van de shows ratings en het geven van een zeer succesvolle run.

Liz citroen

En toen was er de citroen. Liz Lemon, een karakter van Tina Fey net na haar run op SNL als het hoofd schrijver tot leven gebracht. Duidelijk, op basis van haar ervaringen aan de live show, Liz deelden veel Tina's eigenaardigheden, kreten en zelfs in geslaagd om een ​​bril hipster koel maken. Veel van 30 Rock heeft de neiging om weg te wagen van romantische relaties en vindt het wordt gelijkgesteld met een werkplaats komedie. Liz is altijd moeite om 'hebben het allemaal:, "de eisen van haar baan, liefde, haar vrienden en haar tijdlijn als een vrouw maken het vaak moeilijk om evenwicht te brengen.

En zo nemen we afscheid van onze geliefde kaas-liefhebbende, Liz citroen. Met slechts een seizoen verliet om haar liefde voor Star Wars, Duitse quips, food porn genieten, zijn Oprah quotes en alle spullen geek helden gemaakt.

Onze selectie